• Van Genderen / Mushkin Residence - Sunken Patio
  • Van Genderen / Mushkin Residence - Sunken Patio
  • Van Genderen / Mushkin Residence - Gate
  • Van Genderen / Mushkin Residence - Patio
  • Van Genderen / Mushkin Residence - Patio

The owners of this Landmark Preservation home decided to dig out a basement to make room for their newly blended family. To compliment this basement space, a sunken patio was proposed to add light, greenery and an outdoor living area that could be enjoyed year round.

A fireplace was included to add a focal point and invite everyone into the space.

Materials were chosen to blend with the ‘Old World’ appeal of the existing architecture and to make the space appear to have been part of the original house.

The sunken patio space was limited due to required city setbacks and restrictions of the existing yard. Cantilevered stairs along with tiered retaining walls were proposed to open up the space. The lowest wall also doubled as a seat wall to allow for more people to gather around the fireplace.

This project spanned over two years and involved the coordination and oversight by Nancy Bauer of multiple disciplines; from engineers to excavators, concrete and landscape contractors, mason and iron railing craftsman this project was a group effort.